Projekty usługowe

Zespół Parkowo-Dworski w Dzikowcu

Projekt obejmował cztery zabytkowe budynki należące do kompleksu wpisanego do rejestru zabytków wraz z zagospodarowaniem terenu sieciami i przynależnymi obiektami inżynieryjnymi. Dodatkowo zaproponowano łącznik miedzy budynkami dla ułatwienia komunikacji między budynkiem dworu oraz oficyny dworskiej.

Dwór

Powierzchnia użytkowa – 564 m2,
kubatura – 2 636 m3,
rozwiązania technologiczne – w budynku przeprojektowuje się częściowo układ ścian w związku z nowym układem funkcyjnym, dostosowującym go do funkcji restauracyjno-hotelowej; budynek przebudowywany z zachowaniem tkanki zabytkowej – ściany murowane z istniejącymi zdobieniami w stylu klasycystycznym; wzmocnienie istniejącego stropu Kleina; podbicia fundamentów w części piwnicznej; nowa więźba dachowa konstrukcji płatwiowo-kleszczowej.

Oficyna dworska

Powierzchnia użytkowa – 422 m2,
kubatura – 1 826 m3,
rozwiązania technologiczne – w związku ze zmianą funkcji na hotelową oficyna podlega częściowej przebudowie; zachowany zostaje główny podział ścian parteru, poddasze adaptowane na pokoje hotelowe; projektuje się podbicie części fundamentów, wzmocnienie istniejących stropów, wymianę więźby dachowej oraz pokrycia dachowego.

Oranżeria

Powierzchnia użytkowa – 78 m2,
kubatura – 468 m3,
rozwiązania technologiczne – budynek przebudowywany w całości w związku z jego bardzo złym stanem technicznym; odtworzenie obiektu z zachowaniem proporcji, gabarytów oraz materiałów – mury z cegły pełnej, więźba dachowa krokwiowa.

Spichlerz

Powierzchnia użytkowa – 650 m2,
kubatura – 3 300 m3,
rozwiązania technologiczne – spichlerz będzie posiadał wielofunkcyjną rolę, a zatem wprowadzony został podział na każdym z pięter, co pozwoliło wygospodarować część restauracyjną, gabinety lub pomieszczenia biurowe oraz dużą salę na poddaszu; główny układ konstrukcyjny pozostaje bez zmian – na słupach murowanych oraz (na wyższych piętrach) drewnianych stropy drewniane; wydzielona została klatka schodowa zgodnie z normami przeciwpożarowymi; na elewacjach otwarte zostaną obecnie zamurowane wnęki okienne.

Łącznik

Długość przejścia – 10 m,
powierzchnia użytkowa – 51 m2,
rozwiązania technologiczne – nowo projektowany łącznik będzie pełnił funkcję komunikacyjną pomiędzy budynkiem dworu a oficyną; zgodnie z zaleceniami konserwatorskimi forma łącznika będzie prosta – konstrukcja stalowa przeszklona, z drzwiami przesuwnymi na obu elewacjach w poziomie terenu.

HENSFORT – budowa budynku biurowo-usługowego oraz hali produkcyjno-magazynowej jako rozbudowa zakładu produkcyjnego REM II położonego na terenie działki 2/20 obr. 213 w Przemyślu

Zakres dokumentacji obejmował uzyskanie wszelkich niezbędnych uzgodnień i decyzji w tym decyzji środowiskowej na podstawie opracowanego raportu oddziaływania na środowisko, projekt budowlany pełno branżowy, projekt wykonawczy pełnobranżowy, przedmiary robót i kosztorysy.

Parametry techniczne inwestycji:

Budynek biurowo-usługowy:
Ilość kondygnacji: 3 kond. naziemne
Powierzchnia użytkowa: 1 521 m2
Kubatura: 6 602 m3
Budynek biurowo-usługowy przy hali produkcyjno-magazynowej zakładu produkcyjnego stolarki budowlanej.
Zaprojektowany dla obsługi administracyjno-biurowej zakładu produkcyjnego i realizacji funkcji marketingowej w zakresie prezentacji, reklamy, doradztwa technicznego i dystrybucji produktów w bezpośrednich kontaktach z klientem.
Budynek o trzech kondygnacjach i prostej, zwartej bryle ze stropodachem płaskim – dachem zielonym. Forma kubicznej bryły budynku wzbogacona jest plastycznie poprzez zastosowanie perforowanych paneli elewacyjnych oraz zaakcentowanie wejścia głównego do budynku, usytuowanego w cofniętym narożniku, pod nadwieszeniem drugiej kondygnacji.

Hala produkcyjno-magazynowa:

Powierzchnia użytkowa: 2 418m2
Kubatura: 15 230 m3

Budynek produkcyjny, 1 – kondygnacyjny w konstrukcji stalowej. Hala przylegać będzie elewacją północną do projektowanego budynku biurowego. Obiekt zlokalizowany zostanie na działce stanowiącej część terenu zabudowanego z pełną infrastrukturą, ogrodzonego z istniejącym zjazdem na drogę publiczną.
Obiekt zaprojektowano w konstrukcji szkieletu stalowego. Układy poprzeczne w postaci słupów głównych i rygli pełnościennych zaprojektowano w rozstawie osiowym co 6,00 m (jeden rozstaw 7,00 m w miejscu bramy wjazdowej). Obudowa ścienna oraz przekrycie dachu z płyt warstwowych .

Forma obiektów poprzez zastosowanie prostej, zwartej bryły oraz materiałów i elementów wykończeniowych charakterystycznych dla zabudowy usługowej i przemysłowej, przy zastosowaniu odpowiedniej kolorystyki, nawiązuje w swym wyrazie do istniejącej zabudowy w wyznaczonym terenie zabudowy przemysłowo-usługowej, stanowiąc element właściwie wkomponowany w otaczający krajobraz.

Na całość inwestycji wykonano projekt zagospodarowania terenu obejmujący parkingi i drogi manewrowe o powierzchni około 10 000,0 m2 wraz z odwodnieniem i oświetleniem terenu.


Koncepcja rozbudowy zaplecza Klasztoru Kalwarii Pacławskiej

Komentarze zostały zablokowane.